Inburgering Konuşma Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
Eindhoven News‘den mesai arkadaşım; Chaitali Sengupta, Hollanda Sivil Entegrasyon sınavı (Inburgering exam) için hazırladığı yazı dizisinin bu haftaki konusu; Inburgering Konuşma sınavına nasıl hazırlanılır? Sınavın içeriği nasıl? gibi soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Bugün Inburgering Konuşma (Spreken) sınavı ile ilgili bazı ipuçlarını paylaşacağım. Felemenkçe, hatta temel Felemenkçe ile iletişim kurmak birçokları için oldukça korkutucu olabilir, ancak iyi haber şu ki, yapılabilir. Derslerimde genellikle alfabe bilgisi ile Felemenkçe’ye başlayan ve daha sonra çalışkanlıkları ve pratikleri ile konuşma sınavını geçmeye hak kazanan öğrencilerim oluyor. Ancak bunun için eğitmenlerden yardım alınması gerekir. Ve elbette, çok fazla pratiğe ihtiyaç var.
Peki bu sınava nasıl hazırlanılır? Pek çok öğrenci konuşma sınavını en zor sınav olarak görür. Bu sınava nasıl hazırlanılacağı konusunda dil sınıfındaki öğrencilerimden de birçok soru alıyorum.
Konuşma Sınavı Nasıl Oluyor?
Diğer tüm sınavlar gibi konuşma sınavı için de gerekli yetkinlik seviyesi şu an için A2 seviyesindedir. Konuşma sınavı bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Bu sınavın süresi 35 dakikadır.
Sınav iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde sunucunun size bir soru soracağı videolar göreceksiniz. Cevabınızı kaydedin, kaydedin ve bir sonrakine geçin. Böyle 10-12 arası soru var. Sorular genellikle günlük yaşam hakkındadır. Örneğin, (Ne sıklıkla bilgisayar kullanıyorsunuz?)
Bazen sorular sizden fikirlerinizi ve düşüncelerinizin ardındaki mantığı ifade etmenizi ister. Örneğin, Hollandalı çocuklar yüzmeyi sever. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu sorular iyi bir alıştırma gerektirir.
İkinci bölümde, küçük bir sohbet içeren bazı videolar ve ardından çoktan seçmeli sorular göreceksiniz. Videodan doğru cevabı tahmin etmeniz gerekiyor. Olası cevaplar çoktan seçmeli olarak verilmiştir ve oradan size en uygun cevabı seçmeniz gerekmektedir. Bu ikinci bölümde de yaklaşık 12 soru var. Çoğu öğrenci bu bölümü ilkinden daha kolay bulur.
Sınavın her iki bölümünü de yapmanız gerekiyor! Ayrıca her iki bölümü de geçmeniz gerekiyor!
Konuşma Sınavı İçin Tavsiyeler
Kısa, kolay ve doğru cümleler
Anlamanız gereken noktalardan biri, cevaplarınızı vermek için sınırlı zamanınızın olmasıdır. Cevaplarınızı basit, kısa ve mantıklı cümlelerle söylemeniz benim tavsiyemdir. Tabii ki, dilbilgisi doğruluğu son derece önemlidir. Ancak özlü ve kolay cümleler kullandığınızda, dilbilgisinde hata yapma şansınız büyük ölçüde azalır.
Daha önceki serimde de belirttiğim gibi, kelime dağarcığınızı geliştirme alışkanlığını da vurgulayacağım. Her gün en az beş yeni kelime öğrenmek, bu sınavın üstesinden gelmek için iyi bir başlangıç yapmanızı sağlayabilir!
Kelime sırasını uygulayın
Artık Hollandaca Dilbilgisinin İngilizce dilbilgisine benzemediğini ve kelime sıralamasının İngilizceden farklı olduğunu biliyorsunuz. Hollandaca dersleri almaya başladığınız andan itibaren, lütfen Hollandaca cümle kurmanın işleyişini öğrendiğinizden emin olun.
Bu noktada verebileceğim bir ipucu fiillerin konumlarına odaklanmak. Hem düzenli hem de düzensiz olan Hollandaca fiillerin farklı çekim biçimleri vardır. Ayrıca, ana cümleyi ve yan tümceyi kullanarak karmaşık cümleler yazıyorsanız, konumları değişir. Bu alanlar karıştırılan alanlardır.
Sadece Şimdiki Zaman mı?
İlk soruya verilen cevapların çoğu, şimdiki zamanda cevaplamanızı gerektirir. Ama lütfen mükemmelliği uygulamayı UNUTMAYIN. (Ik heb vandaag pasta gekookt!) Ve ben olsam, ben de geçmiş zamanı unutmazdım. Geçmiş zamanı bilmeden cevaplanamayacak bazı özel sorular vardır. Ayrıca lütfen sorulara odaklanın. Cevaplarınızın bir kısmı sorularda bulunabilir
Sınav Zamanı
Sınav salonunda, sınava giren diğer adaylarla yan yana oturuyor olacaksınız. Bir kulaklık takarsınız ve bilgisayarınıza bir mikrofon bağlanır. Bazı öğrenciler cevaplarını kaydetmek için kulaklıklara konuşmaya başladıklarında bunu oldukça rahatsız edici buluyorlar.
Lütfen dikkatinizi dağıtmayın ve kendi cevaplarınızı net bir şekilde söylemeye başlayın. Söylemek istediklerinize odaklanın ve kaydetmeyi unutmayın. Cevaplarınızı her zaman silebilir ve yeniden kaydedebilirsiniz, ancak zamanın farkında olun!
Son olarak, soruları dikkatlice dinleyin, önce cevabı zihninizde çerçeveleyin, hazır olduğunuzda kaydedin. BAŞARILAR….
Chaitali Sengupta’nın bir makalesi. ON-POINT COMMUNICATIONS dil enstitüsünün kurucusudur ve online Inburgeringsclasses vermektedir.
1 Comment