Nasıl Hollanda Vatandaşı Oldum ?

Nasıl Hollanda Vatandaşı Oldum ?

Hollanda vatandaşlığı yolculuğunda hangi adımların sizi beklediğini merak ediyor musunuz? Bu yazıda Hollanda vatandaşlığına başvurmanın tüm aşamalarını ve ”Nasıl Hollanda Vatandaşı oldum?”kendi deneyimimi ayrıntılı bir şekilde yazdım.

Dil Sınavını Geçip Randevu Almak: İlk adım, Hollanda’nın dil sınavını geçmek. Bu sınavı geçtiğinizde, ‘Ben artık hazırım’ diyorsunuz ve belediyenin internet sitesinde yer alan vatandaşlık başvurusu bölümünden randevunuzu alıyorsunuz.

Eindhoven Belediyesi’nde yaşanan yoğunluk nedeniyle, telefonla randevu almak bile oldukça uzun sürdü. Durumu takip etmek için neredeyse her gün belediyenin web sitesini ziyaret ederek boş randevu zamanları olup olmadığını kontrol etmek zorunda kaldık

Randevu tarihiniz geldiğinde, belediye görevlisi sizi arayarak gerekli belgelerinizin eksiksiz olup olmadığını kontrol eder ve size vatandaşlık başvurusu için bir tarih verir.

Randevu genellikle iki ila üç ay sonrasına planlanır, dolayısıyla bir süre beklemeniz gerekebilir. Farklı belediyelerde randevu alma süreçleri değişiklik gösterebilir; bazılarından daha hızlı randevu almak mümkün.

Randevu Günü ve Belgeler: Randevu günü geldiğinde, elinizde dil sınavı diplomanız ve pasaportunuzla başvuru yapmak üzere gidiyorsunuz. Bu aşamada, vatandaşlık başvurusu için ücret listesi şu şekilde

Vatandaşlık Başvurusu Ücret Listesi

Tek Kişilik (Vatandaşlığa Geçiş) Başvurusu: 970,00 Euro

Bir Partner ile Birlikte Başvurusu: 1.238,00 Euro

18 Yaş Altı Çocuk, Ebeveyniyle Birlikte Hollanda Vatandaşı Oluyorsa: 143,00 Euro

Devletsiz Kişi veya Sığınma Amaçlı İkamet İzni Sahibi Kişinin  Başvurusu: 722,00 Euro

Devletsiz Kişi veya Sığınma Amaçlı İkamet İzni Sahibi Kişi, Partneriyle Birlikte Başvurusu Yapıyorsa: 991,00 Euro

Kralın Onay Mektubunu Beklemek: Başvurunuzdan yaklaşık 10-12 ay sonra, ‘Tebrikler, başardınız!’ diyen bir mektup alıyorsunuz.

Bu mektup, kralın onayını, imzasını içeriyor ve belediyeden bir sonraki adımlarla ilgili başka bir mektup daha alacağınızı bildiriyor.

Vatandaşlık Seremonisi İçin Mektup: Belediyeden gelen ikinci mektup, vatandaşlık seremonisinin nerede ve ne zaman olacağını söylüyor.

Vatandaşlık seremonisi genellikle randevudan iki ila üç ay sonra planlanır, bu nedenle sürecin bu aşamasında biraz daha sabırlı olmanız gerekebilir. Ancak bizim deneyimimiz biraz farklıydı.

Yoğunluktan dolayı, seremoniyle ilgili tüm evraklar bize posta yoluyla gönderildi. Biz de gerekli imzaları atıp, belgeleri geri gönderdik ve bu sayede seremoniye katılmamıza gerek kalmadı.

Seremoniye Katılım: Seremoni günü geldiğinde, yanınızda iki kişiyi götürerek katılıyorsunuz. 30-40 kişiyle birlikte oluyorsunuz ve belediyeden bir yetkili Hollanda vatandaşlığının önemini anlatan bir konuşma yapıyor.

Konuşma bittikten sonra, sahneye çıkıp yemin ediyorsunuz ve size bir diploma veriliyor. Yeminin dini ve laik seçenekleri var, hangisini isterseniz onu seçebilirsiniz. Sonra hep birlikte milli marşı söylüyorsunuz ve seremoni, ‘borrel’ adı verilen sosyal bir etkinlikle sona eriyor. Bu yazdıklarım genel şeyler belediyeden

Pasaport ve Kimlik Kartı Başvurusu: Seremoni tamamlandıktan beş gün sonra, pasaport ve kimlik kartı için başvuru yapma süreci başlar. Bu aşamada, en yakın belediye binasına giderek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Örneğin, Eindhoven Belediyesi içinde pasaport fotoğrafı çektirebileceğiniz bir yer bulunmaktadır. Fotoğraf çekimi sırasında perdeyi çekmeyi unutmamak önemlidir; aksi takdirde fotoğraf yeterince aydınlık olmadığı için kabul edilmeyebilir. Bu durumu nereden mi biliyorum bir arkadaşımın başına geldi oradan biliyorum :))

Pasaport ve Kimlik Kartını Almak: Başvurunuzdan en geç 5 iş günü sonra, pasaportunuz ve kimlik kartınız hazır oluyor. İşte bu andan itibaren Hollanda vatandaşı olmuş oluyorsunuz.

Son olarak şunu eklemek istiyorum, eşim benden 10 ay önce başvurmuştu bizim dosyalarımızı birleştirdiler, böylece benim sürecim hızlandı ve çok kısa sürede Hollanda pasaportunu aldım.

aysaa

Related Posts

Farklı Yolların Ortak Noktası: Yol-Kat’ın Arkasındaki Güçlü Kadınlar

Farklı Yolların Ortak Noktası: Yol-Kat’ın Arkasındaki Güçlü Kadınlar

Kanserle Dans: Ebru Janssens Kayan’ın İlham Veren İyileşme Yolculuğu

Kanserle Dans: Ebru Janssens Kayan’ın İlham Veren İyileşme Yolculuğu

Azim, Çaba ve Başarının Hikayesi

Azim, Çaba ve Başarının Hikayesi

Cito ve IEP Arasındaki Fark: Eğitimde Bireyselleştirmenin Gücü

Cito ve IEP Arasındaki Fark: Eğitimde Bireyselleştirmenin Gücü

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İlginizi çekebilir

Dil secenekleri

Tags