Mühendis Olarak Hollanda’da Nasıl İş Bulurum?
Son yıllarda Türkiye’den Hollanda’ya mühendis ve doktor göçü var. Gündemi takip ediyorsanız mutlaka görmüşsünüzdür; bu yoğun göçün nedeninin araştırılması için TBMM’ye araştırma önergesi sunuldu. Yurttan haberler şimdilik bu kadar, şimdi röportaja geri dönebiliriz.
Hollanda’ya geldiğimizden beri bize ve Hollanda’ya mühendis olarak göç etmiş kişilere en çok sorulan soruları, bu sefer beyime ben sordum .Mühendis Olarak Hollanda’da Nasıl İş Bulurum ?
1.Blogumun isim babası,kendinden biraz bahseder misin?
Çocukluktan beri teknoloji meraklısı bir mühendisim. Akademik anlamda elektrik-elektronik mühendisliği mezunuyum, ama alaylı olarak kendimi birçok alanda yetiştirmeye çalıştım. Çoğu zaman kayboldum, bazen yeni benler keşfettim, kendimi baştan yarattım diyebilirim. Araştırma-geliştirme (Ar-Ge)ve Üretim-geliştirme (Ür-ge) anlamında farklı şirketlerde, farklı iş kollarında deneyim kazandım.
Sonrasında kariyerimde bir yol ayrımında buldum kendimi; uzmanlık ya da liderlik arasında bir seçim yapmam gerekti. Liderlik tarafını seçtim, ya da içinde bulunduğum ortam beni buna teşvik etti diyebilirim. Bu alanda çok farklı şeyler deneyimledim, zaman zaman çok stresli günler yaşadım, çok üzüldüm ve istemeden de olsa başkalarını üzdüm, hatta birçok gece uykusuz kaldım, endişe ile yaşamayı öğrendim, tabii çok eğlendiğim ve başarılı hissettiğim günler de oldu. İyisiyle kötüsüyle tam bir hız treni serüveniydi ve halen de devam ediyor.
2.Neden Hollanda’yı seçtin?
Ben Hollanda’yı seçmedim, onlar beni seçti Şaka bir yana Hollanda’yı seçmek için özel bir sebebim yoktu, sadece açık fikirli bir toplum olduğunu, hayat standartlarının yüksek olduğunu ve ciddi anlamda mühendis aradıklarını duymuştum. Daha sonrasında, şirketten ayrılan ve Hollanda’ya yerleşen birkaç arkadaş ile konuştuğumda Hollanda’da çalışmaktan çok memnun olduklarını gördüm.
Linkedin profilimi güncelleme ile recruiter (İşe Alım Görevlisi) istilası başladı. Orta düzey bir yönetici pozisyonunda iken ilk başlarda yurt dışından embedded sw developer gibi pozisyonlara burun kıvırdım, ama sonrasında ülkemizde şişirilen titrelerin, yurt dışında çok geçerli olmadığını, “ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” sözünün ne kadar doğru olduğunu kavradım. Hollanda’da takım lideri olarak bir pozisyona kabul aldım. Yaklaşık bir ay gibi bir sürede tüm süreci tamamladım. Şu anı, işe alma süreci ile kıyaslarsak, o zamanlar mühendis açığı çok daha fazla olduğu için, süreç çok daha hızlı ilerledi. Tabii bunlar biraz da şans işi, bazen de olmayınca olmuyor.
3.Hollanda’da iş hayatında karşılaştığın zorluklar nelerdi?
Hollanda diğer Avrupa ülkelerine kıyasla bir tık daha dinamik bir çalışma kültürüne sahip. Tabii bu şirketten şirkete farklılık gösteriyor, ama ilk işe başladığım zamanlarda insanların saat 20:00’e toplantı koymalarını, gece 01:00’de email atıp, ertesi gün sabah hemen cevap beklediklerini görünce bayağı şaşırmıştım, hatta biraz da hayal kırıklığı yaşamıştım.
Almanya’da saat 17:00’yi gösterdiği zaman,ortalık hayalet kasaba gibi olur. 7 farklı milletten insanla çalışıyorum, hepsinin farklı çalışma rutinleri var, çoğu zaman ortak dil İngilizce ama herkesin İngilizce hakimiyeti farklı seviyede. Mesela bazen, toplantılarda içerikten çok “ne demeye çalıştı acaba?” diyalogları geçiyor .
Onun haricinde yönetici olarak insan yönetmenin zorluklarını deneyimledim, mesela “dün gece hava çok sıcaktı o yüzden uyuyamadım, bugün işe gelemeyeceğim” gibi diyaloglara, “Tamamdır, kendine dikkat et” diye geri dönüyorsunuz, insan bir yadırgıyor tabii, karşılaştırma yapıyor Türkiye’de çalışırken böyle deseydim, bana neş yazarlardı acaba diye.
4.Senin deneyimlediğin kadarıyla Türkiye ve Hollanda arasındaki çalışma kültürü farklılıkları neler?
Hollanda kültürü çok açık sözlü bir kültür, hatta bu özellikle de övünen bir kültür. Bireysel ilişkileri duygusal karmaşıklıktan çıkarıp, rasyonel düzeyde paylaşıyorlar. Biri size yaptığınız iş ile ilgili bir eleştiride bulunduğunda bunun kişisel değil tam tersine tamamen yaptığınız işle alakalı olduğunu öğreniyorsunuz. Bunun haricinde, sizden de aynı şekilde açık sözlü ve katılımcı olmamızı bekliyorlar.
İçe dönük arkadaşlara ön bilgi; Hollanda çalışma hayatında, içe kapanıklık çok kabul görmeyen, hatta “bir sorun mu var acaba” diye düşündüren bir durum oluşturuyor. Türkiye’de işler çoğu zaman duygusal durumlar göz önünde bulundurularak, dikkatle seçilen kelimelerle dile getiriliyor.
Ben şahsen Hollanda kültürünü çok beğeniyorum, iletişimi çok kolaylaştırıp, verimli kılıyor, bazı durumlar için gereksiz nezaketi kaldırıyor ve liyakat boş işler için değil, gerçekten katma değeri olan işler için yapılıyor.
5. Mühendis olarak Hollanda’ya göç etmek isteyen adaylara ne önerirsin ?
Öncelikle başarılar dilerim :). Bu konudaki yaklaşık 10+ senelik deneyimimi 1-2 paragrafa sığdırmak zor. Özetle şunları söyleyebilirim, süreç zor ve uzun, her başvuru şansınızı arttırıyor, fakat piyasa genelde aynı CVler ile beslendiği için, bir yerden sonra fazla başvuru yapmak yüzünüzü eskitiyor. İyi ve dengeli bir strateji belirlemek gerekiyor.
Doğru şirketi seçmek çok önemli, yurt dışı olsun da, nasıl olursa olsun demek çok büyük yanlış. Tabii neden yurt dışında çalışmak istiyorum kısmını da çok net aklınızda tutmanız gerekiyor.
Türkiye’de hayatınızda standart olan, önemsiz gördüğünüz şeyler, araya mesafeler, seneler girince paha biçilemez konumlara geliyor.
İş arama portalları, çoğu zaman aynı.İş ilanı 4-5 ayrı recruiter şirketi ile paylaşılıyor, o yüzden hepsine aynı anda başvurmaktan ziyade; sonuçları değerlendirip başvuru yapacağınız yerleri önceden belirlemeniz çok daha faydalı olacaktır.
Üst düzey pozisyonlarda olan arkadaşlara en önemli tavsiyem, Hollanda’da Türkiye’de çalıştığınız pozisyonda iş bulma olasılığınız düşük. Bulunduğunuz seviyeden bir alt seviyedeki iş ilanlarına başvurduğunuzda, iş bulma olasılığınız daha yüksek olacaktır.
Ayrıca maddi anlamda beklentinizi iyi hesaplayın, eğer amaç sadece para biriktirmek ise, kariyerinin başındaki arkadaşlar için bu mümkün olacaktır, fakat orta ve üst düzey pozisyonlarda çalışan mühendis arkadaşlar, eş durumu (eşin Hollanda’da yeniden iş bulması) ile birleşince bazen finansal olarak daha az para kazanmak ile sonuçlanıyor.
Son olarak, ön yazı (cover letter) konusuna değinmek istiyorum. Her başvuru kendine has bir özgeçmiş yazısı (CV) ya da motivasyon mektubu ( Cover Letter )hak ediyor. Başvuru emek gerektiriyor. Aynı kalıplar ile gönderilen başvurular çok belli oluyor, elimden şu ana kadar yüzlerce başvuru geçti, görsel bir şablon oluştu diyebilirim, özgün başvurular her zaman daha dikkat çekici oldu.
Aklıma gelenler bunlar şimdilik, umarım göç etmek isteyen mühendis adaylarına faydalı olur.
1 Comment