KIVIRICIK KIZ METODU Hollanda’da

KIVIRICIK KIZ METODU Hollanda’da

Kıvırcık saçlar, düz ve az dalgalı saçlara göre daha fazla bakım ister. Kıvırcık saçlarınızı ve buklelerinizi kabarmadan/elektriklenmeden, belirgin ve kalıcı kılmanın detaylarını öğrenmek için, Kıvırcık Kız Metodu instagram hesabı ve Kıvırcık Market web sitesinin kurucularından Pınar Çeçen ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

KIVIRICIK KIZ METODU hesabı nasıl ortaya çıktı ?

Kıvırcık kız metodunu uygulamaya başladıktan sonra, saçlarımdaki farklılık arkadaşlarım arasında da dikkat çekmeye başladı. Eskiden sürekli maşalı ya da düz saçlı gezerdim. Bu radikal değişimi gören yakın çevremden, saçlarımla ilgili sorular gelmeye başladı; ben de onlara metodu anlatmaya başladım. Bir süre bu bilgileri defalarca aynı şekilde anlatmamın çok sürdürülebilir bir şey olmadığını gördüm çünkü merak ve sorular artıyordu.

Önce bu bilgileri bir yerde toplamaya karar verdim. Bazı konuları instagrama sığdırmak mümkün değildi, ben de web sitesi açtım. Sitenin blog bölümünde, metodun nasıl uygulanabileceği gibi, detaylı ve yardımcı yazılar yazmaya başladım. Aynı zamanda instagram hesabımda da işin uygulama/pratik kısmıyla ilgili paylaşımlar yapmaya başladım.

Eskiden birlikte çalıştığım bir arkadaşım da benim yönlendirmemle metodu uygulamaya başladı. Metodu blogumda yazmaya başladıktan sonra, kafamda kıvırcık saçlara özel üretilmiş ürünleri Türkiye’ye getirebilir miyim sorusu belirdi.

Benim kullandığım ve oldukça olumlu sonuçlar aldığım ürünler Türkiye’de yoktu. Tabi Türkiye’de de metoda uyan bazı ürünler var, fakat çoğunlukla kıvırcık saç için üretilmemişler. Amerika’da ve Avrupa’da üretilen ürünler hem metoda uygun hem de kıvırcık saçlar için üretilmişti.

Türkiye’de metodu uygulayan arkadaşım da benimle aynı fikirdeydi, birlikte kıvırcık saç metodu ürünlerini  Türkiye’de ulaşılabilir yapmak istedik. Bir ortak kıvırcık kız arkadaşımızın da aramıza katılması ile ekip tamamlandı. Böylece Kıvırcık Market ortaya çıktı.

Nedir bu kıvırcık saç metodu ve ilk nasıl ortaya çıkmış?

İngilizcesi curly girl method olarak geçiyor, biz de onu tam karşılığı ile kıvırcık kız metodu diye çevirdik, fakat kıvırcık saçlara sahip erkek üyelerimiz de olduğu için web sitemizde daha kapsayıcı bulduğumuz Kıvırcık Market ismi ile devam etmekteyiz.

Kıvırcık Kız Metodu, 2001 yılında Lorraine Massey’nin “The Curly Girl Hand Book” kitabı ile kıvırcık saçları doğal yapısına kavuşturmak, bu yapıyı korumak ve onları en iyi şekilde şekillendirmek üzerine önerilerini, takip edilebilir aşamalar halinde derleyip yayınlaması ile ortaya çıktı.

The Curly Girl Hand Book

Kitapta kıvırcık saçların kuru bir yapısı olduğu ve bizim bu kuru yapıyı daha çok kurutmamamız için nasıl bir rutin oluşturmamız gerektiğini, saçımızı nasıl yıkamamız gerektiğini, nasıl nemlendireceğimizi, nasıl bakım yapmamız gerektiğini detaylı bir şekilde anlatıyor.

Saçlarınızı yıllardır ısılı aletlerle şekillendiriyorsanız, saç rengi değişimini çok fazla uygulamışsanız, bu noktadan hemen sağlıklı saçlara geçmek kolay bir süreç değil. Bu nedenle kitapta anlatılan şeyler kural haline getirilmiş ve sıkı bir uygulama gerektiriyor. Bu kurallara uyulduğu zaman sağlıklı buklelere ulaşabiliyorsunuz.

Biraz sıkıcı bir süreç; uyulması gereken çok kural var ancak saçlarınız ne kadar sağlıksız ise, bu kurallara daha katı uyarak, o kadar daha iyi ve hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Sonrasında saçlarınızı belli sağlık noktasına ulaştırdıysanız, kendi rutininizi oluşturabilirsiniz. Çünkü bu süreçte kendi saçınızı tanımaya başlıyorsunuz, saçınıza neyin iyi geldiğini, neyin iyi gelmediğini çözüyorsunuz. Bu yüzden kendinize göre bir yol çizip, kendi metodunuzu uygulabilirsiniz.

Dalgalı saçlar da bu metodu uygulayabilir mi ?

Bu metoda kıvırcık denmesinin nedeni, bu desene genel olarak, daha çok kıvırcık deniyor olması. Dalgalı saçlar da rahatlıkla bu metodu uygulayabilir. Oldukça da olumlu sonuçlar alabilirler. Düz saçların bile bu metodtan kendine katabileceği şeyler var.

Metodun kazandırdığı bazı temel saç bakım bilgileri var; mesela saçımızı tanımak, saça nelerin zarar verdiğini öğrenmek ve saçı kötü etkilerden koruma yöntemleri hakkında bilinçlenmek. Metot ile birlikle çok detaylı bilgiler öğreniyorsunuz.

Saçı olan herkes faydalanabilir. Düz saçlı birinin, kıvırcık saç şekillendirme kısmını uygulamasının bir anlamı yok, tabi gerçekten düz saçlıysa çünkü azıcık bile dalga varsa dalgalanma artabilir.

Porozite Testi nedir ?

Porozite, saç telinin gözenekliliği anlamına geliyor.Saçın nemi ne kadar iyi emebildigini ve tutabildigini ifade ediyor.Eğer saç üzerindeki gözenekler fazla ise nemi daha kolay içine alıyor, ama daha az içeride tutabiliyor. Bu yüksek porozite oluyor.

Düşük porozitede ise nemin içeri girmesi daha zor ama kaybetmesi de zor. Orta porozite de ikisinin arasında bir yerde oluyor.İnsanlarda doğuştan bu üç çeşitten biri olabiliyor ama bir saç işlem görüp yıprandıkça yüksek poroziteye doğru gidiyor.

Doğuştan düşük poroziteli bir yapıya sahipseniz yaptırdığınız işlemler; yoğun ısı uygulamaları,saç boyaları, permalar, ile saçtaki gözeneklilik artıyor. Yani yıpranmış saçlarda yüksek porozite olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek gözenekliyse;bu saçlar genelde kuru saçlar oluyor. Nemi tutamayıp kaybediyorlar. Bu sebeple saç bakımında nemi içeriye hapsedecek saçı pürüzsüzleştirecek ürünler kullanmak gerekiyor.

Bu metottan önce ve sonra saçta ne gibi farklar oluyor?

Metodu uygulamaya başlayanlardan çoğunlukla olumlu geri dönüşler alıyorum. Gözlemlediğim kadarıyla biraz sabırsızlık olabiliyor, geçiş dönemi diye bir dönem var, bu da 1-2 ay sürebiliyor.

Sürekli kullanmaya alıştığımız sülfatlardan, silikonlardan arınma süreci var, daha nemli bir sürece alışma süreci var. Hele bir de benimki gibi ısı ile sürekli şekillendirilmeye maruz kalmış çok yıpranmış saçlarda, saç başta hiç şekil almıyor,kuru hatta yer yer yanık gibi gözükebiliyor. Başlarda elektriklenmeler kötü görünüme neden oluyor. Bir günde mucize gerçekleşmiyor. Bu geçiş döneminden sonra, istediğiniz sonuca ulaşabiliyorsunuz.

Saçında yıpranma olmamış ve ince telli saçlı kişilerin saçları bu uygulamalarla ağırlaşabiliyor. O yüzden saçınızı tanıyıp doğru ürünleri bulmanız gerekiyor, her saç tipi aynı ürünlerle aynı iyi sonuçları alamayabilir.

Saçını iyi tanıyıp gerekli olan zamanı veren kişilerden, çok güzel geri dönüşler alıyorum.Ben de iki seneden fazladır uyguluyorum ve artık kurallara eskisi gibi takılmıyorum.

Yeni başlayanlara önerim sabır ile deneme yanılma yaparak saçlarını tanıyıp ona göre ürün seçmeleri. Sürekli kullandığınız bir ürün bir süre sonra saçınıza iyi gelmeyebilir. Çünkü saçın protein nem dengesi ve ihtiyaçları da ara ara değişecektir.

Röportajı, metotun yaratıcısının en sevdiğim sözü ile bitirelim: “Kabarıklık, dönüşmeyi bekleyen bir kıvırcıktır”. “Saçım düz mü dalgalı mı belli değil, sürekli düzensiz şekilde kabarıyor” diyorsanız aslında dalgalı hatta kıvırcık saçlı olabilirsiniz.

aysaa

2 Comments

  1. Muhteşem bir röportaj, ben bu metoda feci taktım , birde psikolojik olarak kendimi daha mutlu hissetmeye başladım, saçlarım verdiğim emeğe maddi manevi cevap verince mutlu oluyorum, nasıl şimdiye kadar kesfetmedim Pınar arkadaşımızı ve bu sayfayı ona hayiflaniyorum, neyse hiçbir şey için geç değildir. Kıvırcık marketin sahibini Pınar hanımın olduğunu yeni öğrendim, marketteki ürünler muhteşem üstü, fiyatları yüksek evet ama kullanma süresi uzun olunca farkı kapatıyor, herşey için çok teşekkürler ❤️❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İlginizi çekebilir

Dil secenekleri

Tags