Hollanda’da  Ev Sahibi Olmak

Hollanda’da Ev Sahibi Olmak

Hollanda’ya taşınacağımız belli olunca hemen ev aramaya başladık ama çevreyi bilemediğimiz için  sadece evin güzelliği, merkeze yakınlığı ve o zamanlar ki düşüncemiz olan International School’a yakın olması kriterlerimiz arasındaydı.

Eindhoven’a geldikten sonra düşüncelerimiz değişti. Şehirden ve International Schooldan uzak fakat şehir merkezindeki evlere göre daha yeni olan evlerden tutmaya karar verdik. O sırada iş yerinin sağladığı asistan, bize aradığımız kriterlerde bir evin ilana çıkmak üzere olduğunu söyledi. Aynı gün eve 2 kişi talip oldu ve son karar ev sahibine kaldı, o da bizi tercih etti (nedeni bilinmez 😊) ve evi tuttuk.Detayları  Beyim Göçü Günlükleri ‘deki yazıda bulabilirsiniz.

Ev yeniydi, okula yakındı ama kirası biraz fazlaydı. Biz bu şartlarda kira ödemektense ev almaya karar verdik çünkü bankadan çekilen kredinin aylık ödemesi neredeyse kiranın yarısıydı. Tam bu sırada Facebook da Turkish Professionals Network Eindhoven (tpn-e) sayfasında OZQUR ve Sigorta, İpotek Danışmanlık şirketinin sahibi Ömer Özkür’ün sunumunu gerçekleştireceği “Ev sahibi olmak isteyenlere, yeni eve geçmek, (yeni) ipotek kurallarını bilmek isteyenlere duyurulur!!! “diye bir yazı gördüm.

Oldukça bilgilendirici bir sunum izledik, ev için gerekli ön koşulları öğrendik, kendisinin sağladığı hizmetleri bir sonraki yazımda  anlatacağım. Sonrasında ev arama maceramız başladı.

funda

Önce bütçemizi belirledik ve sonra her gün Funda’da ev aramaya başladık. (Funda’dan önce emlakçılar Facebook hesabında yayınlıyorlar) Beğendiğimiz evleri Ömer beye söyledik bizim için randevu aldı. Toplam da beş ev gezdik . İki evi çok beğendik ve fiyat teklifi yaptık. Tabii bu süreç anlattığım kadar kısa olmadı. Ev piyasası acayip hareketli, birgün önce beğendiğimiz ev ertesi güne satılmış oluyor. Evler resmen açık arttırma sistemi gibi bir sistemle satılıyor. Bazı ev sahipleri, Open House diye bir gün belirliyorlar. Alıcılar evi geziyor en yüksek teklifi  veren alıyor. 300.000 euro olan eve 340.000 euro teklif veriyorlar ve sen daha düşünürken ev çoktan  satılmış oluyor.Memleket gizli zenginlerle doluymuş.Bunu da bu sayede öğrenmiş olduk.

Benim için ev kriterlerim  arasında en önemlisi  güneşin eve girmesiydi. Yani kuzey cepheden uzak durulması gerektiği. Kirada yaşadığımız evin mutfağı kuzeye bakıyordu yemek yaparken insanın yaşama sevinci nasıl ölüyormuş yaşayarak öğrendim 😊

Satın aldığımız ev iki cepheden de güneş alıyor.Neticede Egeli olunca insan hep güneş istiyor.

Yeni evimizi aldığımıza göre kutulama ve taşınma işine geçebiliriz ….

aysaa

Related Posts

Sinter vs Santa

Sinter vs Santa

Hollanda Eğitim Sistemi Nasıl ?

Hollanda Eğitim Sistemi Nasıl ?

Hollanda’da Mühendis Olarak Çalışmak

Hollanda’da Mühendis Olarak Çalışmak

2021 Hollanda Vatandaşlık Şartları

2021 Hollanda Vatandaşlık Şartları

2 Comments

  1. Hoş geliyorsunuz. Maalesef burada evler çok hızlı tutuluyor.Bizim evde çoktan kiralandı.Umarım istediğiniz gibi bir ev bulursunuz.

  2. Hollanda ev konusunda maniplasyin var örnek 300 binde satısa çikmiş 320 binde teklif verebilirsin 290 binde teklifde bulunabilirsin illah satışa çiktigi fiyatin ustunde teklif vereceksin diye birséy yok ayrica
    Diyelimki emlakçiya soruyorsun nasil inanacagiz yuksek teklif verenler oldüğunu şefaf değil açik artirma sistemi ama emlakçilar kaz yoluyor
    Genelde emlak piyasasi yahudilerin elinde oldugu için gerisini siz duşunun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İlginizi çekebilir

Dil secenekleri

Tags